Projekt : Mer än tusen ord

54:365 Odenplan

Posted in 365foton2009, Stads- & gatufoto, Stockholm by Stina on 23 februari 2009

De här tunnebaneväggarna fortsätter fascinera. Kanske kan bli ett projekt…

Odenplan

Annonser

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ichimusai said, on 02 mars 2009 at 17:01

  Hej!

  Jag kan berätta lite om den där kabeln som går längst upp i din fina bild. Det är en antennkabel för radiosignaler som används för att få bra täckning nere i tunnelbanan för flera olika radiosystem. Tekniskt sett är det en koaxialkabel men man har gjort slitsar i skärmen så att det ”läcker ut” lite radiovågor med jämna mellanrum.

  Denna typ av kabel finns installerade i alla spårtunnlar under jord och används så att trafikledningen skall kunna kommunicera med tågen i första hand. Den är också bärare av GSM-signale för mobiloperatörerna, för brandkårens rökdykarradio och för polisens storstadssystem S80.

  Så småningom kommer den även att skicka ut FM-radio så man kan lyssna på radiokanaler nere i tunnelbanan något som idag inte går särskilt bra.

  På de flesta ställen är den monterad så den inte syns från perrongen, man kan t.ex. hitta den på de här lysrörsarmaturerna som hänger nedpendlade från taket på många stationer men just Odenplan och några till har inga sådana armaturer och då fanns det inte mycket annan lösning än att sätta den direkt på väggen.

  Kabeln skall också fungera även om det uppstår brand så att brandmännen kan prata med varandra. Därför är vissa fästen av metall som inte så lätt smälter som de vanliga plastfästena. I din bild har du ett sådant metallfäste med (andra från höger).

  Kabeln måste också sitta en bit ut från väggen för att ge bra utbredning för radiosignalerna, i det här fallet ca 8 cm, det är därför den inte är klammad tillsammans med de andra elkablarna.

  Inne i själva tunnlarna finns ännu en liknande kabel separat för 3G-tjänsterna för mobiltelefoni. Det beror på att när den första kabeln införskaffades runt 1992-1993 fanns inte 3G ännu så kabeln klarar inte de frekvenserna och därför har mobiloperatörerna förlagt en egen sådan ”läckkabel” för att täcka upp med 3G-signaler. På perrong kompletterar de med små diskreta panelantenner.

 2. Stina said, on 02 mars 2009 at 17:19

  Wow! Tack för info – det är mycket man inte vet, och som man uppenbarligen kan lära sig genom att fotografera!

 3. […] above photo was inspired by Stina’s similar photograph of the same […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: